Paradontologie - Dr. Cristiana Davidean

December 10, 2021by clara2

Statisticile ne atentioneaza ca 90% dintre adulti prezinta boala parodontala/gingivala in diferite stadii, aceasta fiind considerata cauza principala a pierderii dintilor.

 • afectiuni ale gingiilor sunt cauzate de placa dentara bacteriana (substanta lipicioasa care se formeaza pe dinti)
 • coloniile de bacterii existente in placa dentara se combina cu glucidele rezultate din amidon si formeaza un acid care ulterior ataca smaltul dintelui si cauzeaza cariile.
 • printr-o igiena orala defectuoasa placa dentara se poate transforma intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene – care serveste ca matrice (“burete”) pentru sarurile din saliva.

Inflamatiile gingiei ca raspuns al organismului la agresiunea microbiana sunt traduse prin sangerari gingivale care duc la aparitia bolilor gingivale care, netratate la timp, evolueaza in profunzime si duc la afectiuni parodontale:

 • cu secretii purulente in jurul dintilor;
 • aparitia inflamatiilor la nivelul pungilor parodontale;
 • mobilitate dentara si migrari dentare patologice.

Deoarece gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere, majoritatea pacientilor nu abordeaza tratamentul acestor boli inca din faza incipienta, lasand loc aparitiei parodontopatiilor. Evolutia bolilor parodontale putand trece neobservata luni sau chiar ani.
Tratamentul este destul de complex si, in general, nu implica vindecarea completa ci doar incetinirea evolutiei bolii.

Tratamentul se aplica de catre medic in cabinetele stomatologice si, in functie de stadiul bolii, poate consta in aplicatii locale de antiinflamatoare si antibiotice, interventii chirurgicale (chiuretajul gingival si subgingival, chirurgia osoasa alveolara, gingivectomii), tratament ortodontic si de imobilizare, restaurari coronare sau protetice etc.

2 comments

 • קמגרה

  March 23, 2022 at 3:07 pm

  Everything is very open with a precise clarification of the challenges. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CristianaDavidean

Suntem pregatiti sa iti readucem zambetul pe buze, fara durere.

Echipamente performante
Solicita programare

Ne puteti contacta la telefon, pe email sau pe Whatsapp. Raspundem cu placere oricand!